Greka Magazine
Saturday 1 , June
Greka Magazine

«Το να είσαι swinger είναι στάση ζωής». Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που μου λέει ο Θέμης, ιδιοκτήτης του swinging club 2+2 που βρίσκεται λίγο πιο κάτω απ’ τον ΗΣΑΠ Πειραιά, σε ένα δρόμο γεμάτο αποθήκες και βιομηχανικά κτήρια. Το swinging -ή αλλιώς η ανταλλαγή συντρόφων- είναι μια σεξουαλική τάση που έχει κατακτήσει την Ευρώπη τα τελευταία είκοσι χρόνια. Στην Ελλάδα μόνο τα τελευταία τέσσερα έχουμε αρχίσει να εξοικειωνόμαστε με τον όρο, αλλά η κοινότητα όλο και μεγαλώνει.

Το ραντεβού με τον Θέμη ήταν για μετά τις 11 το βράδυ, επειδή ήθελα να έχει έρθει ήδη κόσμος στο μαγαζί, για να μπορώ να παρατηρήσω την ατμόσφαιρα και να δω τους swingers εν δράσει. Δεν ήξερα όμως τι θα αντιμετωπίσω, κι έτσι πήρα μαζί το φίλο μου Κωνσταντίνο να φιλάει τα νώτα μου, αλλά και για να έχω μια ανδρική ματιά να παρατηρεί όσα μπορούσαν να μου ξεφύγουν.

Με το που μπήκαμε στο μαγαζί, ο Θέμης ο ιδιοκτήτης του μας καλωσόρισε θερμά. Σιγά-σιγά, όσο εγκλιματιζόμαστε, παρατήρησα πως δεν είχα πραγματικά κάτι να «φοβηθώ». Το 2+2 είναι ένα club Ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Μια μεγάλη μπάρα στο κέντρο του club φροντίζει τα ζευγάρια να έχουν άπλετο χώρο να συναναστραφούν, να μιλήσουν και να απολαύσουν το ποτό τους. Τον τοίχο απέναντι απ’ το μπαρ κοσμούν δαντελένια στρινγκ σε μαύρο και κόκκινο χρώμα, μέσα σε προθήκες με κρυφό φωτισμό. Κι αν αυτό δεν είναι αρκετό για να σε βάλει στο κλίμα, λίγο μετά τις δώδεκα, στο μεγάλο video wall στον απέναντι τοίχο, η Sasha Grey και άλλα γνωστά ή άγνωστα κορίτσια επιδίδονται σε ερωτικά παιχνίδια. Τα βίντεο φέρουν τίτλους στα ελληνικά -για πιο άμεση αναγνώριση, φαντάζομαι- και μερικοί απ’ αυτούς είναι αρκετά ευφάνταστοι, όπως το βίντεο «Διπλοπενιές».

Έρευνες έχουν δείξει πως οι σχέσεις ή οι γάμοι ζευγαριών που είναι swingers έχουν μεγαλύτερη βιωσιμότητα, καθώς λένε μεταξύ τους πάντα την αλήθεια. Όταν είσαι swinger, ο σύντροφός σου δεν έχει λόγο να σε απατήσει κρυφά. Για μια γυναίκα δεν είναι φοβερό να ασχολείται μέρα και νύχτα με τις δουλειές του σπιτιού και τα παιδιά; Όταν είσαι open minded, το swinging σε λυτρώνει. Η γυναίκα που έρχεται εδώ δεν θα έπρεπε να θεωρείται χαμηλού επιπέδου. Είναι μια γυναίκα μορφωμένη, που αύριο το πρωί το πιο πιθανό είναι να σηκωθεί να πάει τα παιδιά της στο σχολείο.

«Τη διακόσμηση την έχω επιμεληθεί εγώ», μου λέει ο Θέμης και φουσκώνει περήφανα για την ιδέα με τα κιλοτάκια στον τοίχο. Έχουμε και έναν στύλο, αλλά δεν κάνουμε strip show. Είναι εκεί για να παίζουν οι πελάτες μεταξύ τους. Ένα βράδυ πήγαμε σε ένα swinging club εδώ στην Αθήνα, καθώς είμαστε swingers. Kαμιά σχέση με τα swingers club της Ευρώπης Έτσι αποφάσισα πως η Ελλάδα χρειάζεται ένα swinging club ευρωπαϊκών προδιαγραφών.. Έψαχνα χώρο για δύο χρόνια και τελικά βρήκα αυτόν εδώ, που πριν ήταν αποθήκη. Ανοίξαμε στις 14 Δεκεμβρίου του ’13.

Οι ηλικίες είναι από 21 μέχρι 50-55 χρονών. Δεν είναι υποχρεωμένα τα ζευγάρια να παίξουν. Εδώ είναι πρώτα απ’ όλα club γνωριμιών. Αν τα βρουν μεταξύ τους και ταιριάξουν οι αύρες τους, μετά πάνε και παίζουν. Ο παγκόσμιος κανονισμός απαιτεί οι swingers να ανταλλάσουν ζευγάρι με ζευγάρι. Αν ας πούμε έρθεις εσύ με το αγόρι σου και από το ζευγάρι που σας πλησιάσει εκείνου του αρέσεις, αλλά εσένα δεν σου αρέσει ο άντρας, δεν μπορείτε να παίξετε. Γι αυτό και λέγετε swing.

Αν ο άλλος δεν είναι με ευπρεπή ενδυμασία δηλ. σανδάλια, παντόφλες το καλοκαίρι, σορτς ή βρόμικα ρούχα, ή φαίνεται υπό την εμπειρία ουσιών, δεν μπαίνει μέσα. Γίνεται face control στην πόρτα. Υπάρχουν κανονισμοί. Οι swingers, βέβαια, είναι συνειδητοποιημένα άτομα. Αυτός που έρχεται εδώ ξέρει πού θα έρθει και ότι πρέπει να συμπεριφερθεί βάσει των κανονισμών του swinging. Τηρεί τους κανόνες υγιεινής και φέρεται με καλούς τρόπους. Επίσης γνωριζόμαστε σχεδόν όλοι μεταξύ μας. Επίσης, το club λειτουργεί σαν μια πλατφόρμα γνωριμιών. Τα ζευγάρια που γνωρίζονται εδώ δεν είναι απαραίτητο να κάνουν κάτι στο μαγαζί. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς γνωρίζονται και έπειτα πηγαίνουν για καφέ ή και φαγητό και καταλήγουν σπίτια τους ή σε ξενοδοχεία.

Έχουμε πάρα πολλούς τουρίστες που έρχονται αυθημερόν αποκλειστικά για το club μας. Παίζουν και φεύγουν. Πρόκειται κυρίως για Ιταλούς και Τούρκους και βορεια ευρωπη που έρχονται με τα ιστιοπλοϊκά τους. Ο προηγούμενος δήμαρχος Πειραιά είχε αναφερθεί σε αυτή τη μικρή, αλλά σημαντική συμβολή ανάπτυξης που φέραμε στο δήμο. Οι τουρίστες, εφόσον δεν τους συμφέρει να έχουν ετήσια συνδρομή, πληρώνουν 40 ευρώ είσοδο. Έχουμε πολύ κόσμο από την ελληνική περιφέρεια και από την Κύπρο.

Έχουμε θεματικές νύχτες. Ας πούμε κάνουμε νύχτα «Μάτια Ερμητικά Κλειστά». Φορούν όλοι υποχρεωτικά μαύρες κάπες και μάσκες. Απλά υπάρχει το μυστήριο του ότι δεν ξέρεις ποιος είναι αυτός που φλερτάρεις.

Παγκοσμίως το swinging είναι τάση εδώ και 20 χρόνια, στην Ελλάδα μόνο τα τελευταία τέσσερα. Εδώ στην Ελλάδα είμαστε λίγο πίσω σε αυτό, υπάρχουν μόνο δύο swinging clubs σε όλη την Αθήνα.

Έρευνες έχουν δείξει πως οι σχέσεις ή οι γάμοι ζευγαριών που είναι swingers έχουν μεγαλύτερη βιωσιμότητα, καθώς λένε μεταξύ τους πάντα την αλήθεια. Όταν είσαι swinger, ο σύντροφός σου δεν έχει λόγο να σε απατήσει κρυφά. Για μια γυναίκα δεν είναι φοβερό να ασχολείται μέρα και νύχτα με τις δουλειές του σπιτιού και τα παιδιά; Όταν είσαι open minded, το swinging σε λυτρώνει. Η γυναίκα που έρχεται εδώ δεν θα έπρεπε να θεωρείται χαμηλού επιπέδου. Είναι μια γυναίκα μορφωμένη, που αύριο το πρωί το πιο πιθανό είναι να σηκωθεί να πάει τα παιδιά της στο σχολείο.

Υπάρχουν ζήλιες, αλλά δεν έχω δει εγώ ποτέ φασαρία στο μαγαζί. Ούτε καυγά, ούτε τίποτα. Όλοι ξέρουν τους κανονισμούς και συμπεριφέρονται ανάλογα. Αν πας τώρα εσύ με την κοπέλα σου σε ένα κλαμπ και φύγεις και πας στην τουαλέτα, θα έρθουν να της την πέσουν δέκα», λέει ο Θέμης απευθύνοντας το λόγο στο φίλο μου.«Εδώ δεν θα την πλησιάσει κάνεις, γιατί όλοι ξέρουν πως τα ζευγάρια πρέπει παίζουν μαζί. Δεν γίνεται επίσης κανένας να ερωτευτεί κάποιον στο swinging. Είναι για μας μια δραστηριότητα, όπως το τάβλι. Δε γίνεται να ερωτευτείς. Είναι μηχανικά όλα όσα γίνονται. Είναι καθαρά για την διασκέδαση. Εκεί που θα χάσεις το παιχνίδι στο swinging είναι αν πιέσεις το σύντροφό σου και αν κολακεύσεις τον άλλο σύντροφο που θα πας. Αν πας και πεις για παράδειγμα στη γυναίκα σου «Πω, πω μια θεά που ήταν αυτή χθες βράδυ», πάει. Έχεις αυτομάτως δημιουργήσει ρωγμή στη σχέση σου. Αν σε ρωτάει πώς πέρασες θα λες απλά για την εμπειρία και όχι για το άτομο συγκεκριμένα.

Κάνουμε ένα διάλειμμα και ο Θέμης μας ξεναγεί στους χώρους του κλαμπ. Στο ισόγειο υπάρχουν τρία δωμάτια που μοιάζουν με οντάδες, καθώς περιβάλλονται από αραχνοΰφαντες κουρτίνες. Τα δωμάτια αυτά προορίζονται για τέσσερα ή και παραπάνω άτομα και συνήθως χρησιμεύουν για την προθέρμανση της φάσης. Στα τραπεζάκια υπάρχουν υγρά μαντηλάκια, αντισηπτικά και σε ειδικούς χώρους φύλαξης καθαρά σεντόνια. Άλλωστε, υπάρχει μια κοπέλα που φροντίζει την καθαριότητα σε όλους τους χώρους και είναι μονίμως stand by.

Μετά το εξαιρετικό tour συνεχίζουμε την κουβέντα μας με το Θέμη: «Έρχονται και ζευγάρια που είναι λίγο καιρό μαζί και θέλουν να ζήσουν την εμπειρία, αλλά συνήθως έχουμε ζευγάρια που είναι πολλά χρόνια μαζί και θέλουν να σπάσουν τη ρουτίνα. Όπως και να ‘χει, πάντως, υπάρχουν τρία στάδια στο swinging. Το πρώτο είναι το same room, όπου τρία ή τέσσερα ζευγάρια βρίσκονται ταυτόχρονα σε ένα δωμάτιο και παίζουν μόνο με τα μάτια. Συνδέονται πλατωνικά. Όταν ξεπεράσεις αυτό το στάδιο –μπορεί να σου πάρει μήνες ή χρόνια, δεν έχει σημασία-, πας στο soft room. Εκεί τα ζευγάρια μπορούν να παίξουν μεταξύ τους, αλλά χωρίς διείσδυση. Μετά απ’ αυτό είναι το full, όπου εκεί τα κάνεις όλα.

Swingers για μας είναι ακόμα και ζευγάρια που θέλουν να έρθουν αποκλειστικά για να δουν μόνο, να ανεβάσουν τη λίμπιντό τους και μετά να πάνε σπίτι τους και να παίξουν οι δύο τους πιο δυναμικά. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι swinger δεν σημαίνει πάμε πηδιόμαστε και τελείωσε η υπόθεση. Είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία. Πρέπει να ξέρεις τι ζητάς στη ζωή, να είσαι αγαπημένος με τον σύντροφό σου και να του έχεις εμπιστοσύνη.

Το club μας απευθύνεται σε straight swingers. Εδώ είναι και πιο ήρεμα απ’ ό,τι σ’ ένα κοινό club. Η μουσική δεν είναι πολύ δυνατά για να μπορείς να μιλάς με τον άλλο χωρίς να φωνάζεις. Λειτουργούμε περισσότερο σαν πλατφόρμα γνωριμιών και έπειτα σαν οτιδήποτε άλλο.

Οι πελάτες μας είναι open minded άνθρωποι. Εδώ όμως εγγυόμαστε εχεμύθεια.

Αν ένα ζευγάρι από τα μέλη χωρίσει, ακυρώνεται η συνδρομή του. Δεν μπορεί να έρθει ο άλλος μόνος του. Θα μπορεί να ανανεώσει την κάρτα του με τον νέο του σύντροφο. Άνδρες μόνοι τους δεν μπορούν να έρθουν. Γυναίκες μόνες τους, ναι. Η γυναίκα μπορεί να παίξει με ζευγάρι. Επίσης, Πέμπτη και Παρασκευή είναι βραδιές τρίο, όπου το ζευγάρι μπορεί να φέρει ένα φίλο, είτε άντρα, είτε γυναίκα, αλλά αυτός ο φίλος επιτρέπεται να παίζει μόνο με το ζευγάρι με το οποίο ήρθε.

Ταυτότητα δε ζητάμε ποτέ. Μόνο αν κάποιος φαίνεται μικρότερος απ’ ό,τι λέει. Στα swinging clubs παγκοσμίως τα μέλη δίνουν όλα τα στοιχεία τους. Επώνυμο, διεύθυνση. Εδώ στην Ελλάδα επειδή ο κόσμος φοβάται να μην εκτεθεί, κρατάμε μόνο το μικρό όνομα.